Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 19 martie 2016

Stil de viața in armonie cu genetica ta!


De ce e important sa iti cunosti corpul cand vrei sa slăbești, sa te tonifici sau sa acumulezi masa si forța musculară?

Pai oricare ți-ar fi telul, e foarte important sa te alimentezi corespunzător si sa alegi antrenamentul specific acestui tel in concordanța cu ceea ce ești tu! 

Iar ca sa ne maximizam rezultatele e foarte important sa luam in considerare cu ce fel de conformație avem de a face, si anume: 

1. Ectorful: slab, structura osoasa subțire si lunga,articulații mici (încheietura mâinii si glezna), masa musculară si grăsime reduse.
Din exterior el este văzut ca fiind cel mai norocos pentru ca poate mânca mult din punct de vedere caloric fara sa acumuleze grăsimi, dar creste in  masa si forța musculară cel mai greu, pentru el viața nefiind atât de roz! 
Este eficient in sporturile de anduranța, dar pentru acumulare de masa musculară se recomanda antrenamentele cu volum mic, intensitate mare si frecventa redusă, o data cu creșterea aportului caloric, odihna între antrenamente si antrenament cardio redus.


2. Mezomorful: "conformația perfecta", ia tot ce e mai bun de la celelalte 2 tipuri somatice, oase relativ groase, talie îngusta, umeri lati, înălțime medie, masa musculară destul de mare. Acesta dezvolta rapid masa musculară si forța, fara a acumula grăsime, antrenamentele recomandate in funcție de obiectivul individului, variate fara suprasolicitare. Are nevoie de o alimentație echilibrata si diversificata.


3. Endomorful: de statura mare, oase mari, masa musculară mare, dar si grăsime multă. Chiar dacă deține masa musculară considerabila aceasta nu este vizibila din cauza masei de grăsimi si kilogramelor pe care le acumulează foarte repede.
El are nevoie de mese bine organizate in cantități mici si respectat un raport optim intre proteine/glucide/grăsimi, cu limitarea carbohidraților si grăsimilor. Se recomanda carbohidrați cu indice glicemic mic si evitarea grăsimilor rafinate si saturate. Este foarte importantă hidratarea pentru toate tipurile somatice, dar in special pentru endomorf.
Antrenamentele recomandate sunt cele aerobice sau combinate, aerobice cu antrenamente cu greutăți, un volum mare de munca cu pauze mici între seturi. Importante sunt antrenamentele cardio, nelipsite minim 30 minute zilnic. Antrenamentul in circuit este de asemenea recomandat pentru a busta metabolismul.

Aceasta clasificare nu poate încadra perfect pe oricine, dar te ajuta sa identifici de care tip somatic ești mai apropiat si astfel iti poți personaliza dieta si antrenamentele (stilul de viața ;)
Nu uitați, genetica este doar o parte din ceea ce suntem noi! Iar daca nu ai tocmai geneticul favorabil nu trebuie sa te descurajezi, doar sa te accepți si sa înveți sa lucrezi cu tine asa cum ești in interesul tău!
 O abordare inteligenta combinata cu munca si perseverenta te duce spre obiectivul tău!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu